4 vagy több gyermekes anyák

4 vagy több gyermekes anyák SZJA kedvezmény

2020. január 1-el bevezetésre került a 4 vagy több gyermeket nevelő anyák SZJA mentessége. Vagyis életük végéig nem kell SZJA-t fizetniük. Ez vajon rosszabb, mint a családi adókedvezmény volt?

Photo by Felipe Salgado on Unsplash

Meglátásom szerint nem.

Akinek alacsony volt a jövedelme eddig is teljesen kimerítette az adó- és járulékkedvezményt. Akinek magasabb a jövedelme és maradt még felesleg, most már azt is kitudja használni. Azok akiknek viszont eddig nem járt családi adókedvezmény, mert már felnőttek a gyerekek most plusz pénzhez juthatnak. Ha szerencsések az unokáikra költik, vagy ennyivel többet tudnak az asztalra tenni. Ennyivel könnyebben élnek. Ne sajnáljuk, irigyeljük tőlük.

Pontosan kik a kedvezményezettek?

Négy vagy több gyermeket nevelő anya az a , aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermek után

  1. családi pótlékra jogosult, vagy
  2. családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt,

és az a) és b)pontban említett gyermekek száma a négy főt eléri.

Ha egy gyermek után a családi pótlékra való jogosultság a gyermek halála miatt szűnt meg, akkor ezt úgy kell tekinteni, mintha a családi pótlékra való jogosultság 12 évig fennállt volna, ezért ez a gyermek a b) pont alapján vehető figyelembe.

KÖNYVELŐRE VAN SZÜKSÉGED?

Példákkal szemléltetve

Például nétak-os anyának minősül az az anya, aki:
− saját háztartásában neveli a 3-6-9-12 éves gyermekeit,
− négy gyermeket szült, ebből hármat felnevelt (már felnőttek), egy elhunyt,
− öt gyermeket szült, férjétől elvált, amikor a két legidősebb gyermek 16 és 14 éves volt, és a három fiatalabb gyermek az anyánál maradt, a két idősebb pedig az apához került,
− három gyermeket szült és nevel, nevelt (a legidősebb dolgozik, elköltözött otthonról, a középső egyetemista, a harmadik középiskolába jár) és korábban örökbefogadott egy 3 éves kislányt, aki 22 évesen költözött el az anyai házból.

Nem tekinthető nétak-os anyának például
− az a nő, aki négy gyermeket szült, de váláskor az apához került a 10 éves kislánya,
− a nő, aki a második férjével közösen nevel négy gyermeket, akik közül kettő a sajátja, kettő a férjéé.


forrás: NAV 73. tájékoztató füzet

Egyéb jövedelmek

Nem érvényesíthető a kedvezmény egyéb bevételből származó jövedelemre. Például lakás bérbeadásból, vagy magánszemélytől származó jövedelemre. Viszont a családi adókedvezmény erre érvényesíthető, így még innen is lehet SZJA-t “spórolni”.

Összességében, ha figyelembe vesszük, hogy a családi adókedvezmény csak meghatározott ideig vehető igénybe teljes egészében (mert amint egyik gyermek eléri a megfelelő kort rá már nem vonatkozik), viszont a nétak amíg jövedelme van az anyukának számít, mégiscsak jó.

TÁVKÖNYVELÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük