egyéni vállalkozás indítás

Ezt tedd, ha egyéni vállalkozás indítása mellett döntesz!

Ha egyéni vállalkozás indítása mellett döntesz, többé már nem munkahelyet keresel, hanem munkahelyet teremtesz. Első körben magadnak, aztán ki tudja, hogy bővülhetsz-e akkorára, hogy másoknak is. Bizony. Hiszen egyéni vállalkozónak is lehet alkalmazottja. Kiszervezhet feladatokat virtuális asszisztensnek , bedolgoztathat másik vállalkozókat, és nyilván munkát ad nekem, a könyvelőnek.

Miért lettél/lennél vállalkozó?

Eleged volt a főnöködből? Jobb a családnak? Szeretted volna te beosztani az időd? És sajnos vannak a kényszer vállalkozók, ne feledkezzünk el róluk sem.

egyéni vállalkozás indítás
Photo by Clark Tibbs on Unsplash

Ha még nem tudod mihez kezdj, csak érzed, hogy szeretnél csinálni valamit.

Gondold végig eddig mit dolgoztál? Miben vagy erős és miben gyengébb. Hajlandó vagy tanulni érte? Van rá időd előkészíteni? Egy vállalkozásba nem szabad hirtelen felindulásból belevágni. Főleg mivel az egyéni vállalkozó teljes vagyonával felel a vállalkozás tartozásiért. Vagyis míg a Kft tulajdonosai csak a törzstőke erejéig felelnek, addig neked viszik a tv-t, kocsit, a házat ha úgy adódik.

Ha van lehetőséged tanulni nézz szét a tanfolyamok között. Végezz el akár egy alap tanfolyamot, ami egyéni vállalkozóknak szól és ahol megtanulhatod az alap pénzügyi, adózási, bevallási tudnivalókat.

Sajnos a jelenlegi OKJ rendszer megszűnik létezni és egyenlőre senki sem tudja, hogy mi lesz a folytatás. Én azt javaslom, ha még van lehetőséged idén elkezdeni egy képzést, akkor tedd meg. Én is ezt teszem majd novembertől. Egyrészt, mert tanulni sosem szabad abbahagyni, másrészt vannak még területek amiket szeretnék lefedni a tudásommal.

Ha már meg van az ötlet.

Adj magadnak időt. Egyéni vállalkozni magányos dolog, de oszd meg az ötleteid, elképzeléseid a rokonokkal, barátokkal. Persze mindenki fél, hogy kinevetik, vagy ellopják az ötletét és megvalósítja valaki más, de ne tartsd magadba. Nekem például nagyon jól esik az egyik barátnőmmel ötletelni, csodás együttműködésünk is lesz majd a jövőben, amit hatalmas lelkesedéssel várok. Ám tudnotok kell, hogy most kezdjük a tervezés részt és legkorábban 2020 februárban szeretnénk indulni vele.

Fontos az üzleti terv, pénzügyi terv készítése az egyéni vállalkozás indítása előtt. Mindenképpen érdemes úgy elindulni, hogy az eszközök és alapanyagok beszerzése után maradjon még legalább 2-3 hónapra elegendő pénz, amiből legalább a járulékokat ki lehet fizetni. KATA egyéni vállalkozó esetén ez ugye 3*50.000.-ot jelent. Mert akkor se legyél gondba, ha nem termelsz ki egyből akkora összeget, amekkorát szeretnél.

Nem árt vállalkozás indítása előtt közvélemény kutatást végezni. Ezt mondjuk próbáljuk meg inkább releváns Facebook csoportban megtenni. Mindenképpen admin engedéllyel, mert nem szokták szeretni ha valaki csak úgy “felhasználja” a csoportjukat.

Plusz egy tipp

Egyéni vállalkozás indítása után lehetőséged nyílik részt venni a NAV mentorprogramjában . Ezt mindenkinek ajánlom ha van könyvelője, ha nincs.

“A mentorálás során az adóhatóság a kezdő vállalkozásoknak adózással kapcsolatos fórumokat szervez, melyeken a NAV országosan egységes tematika szerint kialakított előadásokat tart. A rendezvényeken az adóhatóság munkatársai a kezdő vállalkozásokat érintő adózási szabályokat ismertetik, felhívják a figyelmet a fontos tudnivalókra és határidőkre. Szükség esetén az adóhatóság a Mentor Programban részt vevő kezdő vállalkozásokat személyre szabott tájékoztatással, a főbb tennivalókra való figyelem felhívással is támogatja. “

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük